icoon elektrische kabel

Zonnepanelen op uw dak installeren

Zoals het geval is bij veel producten, zijn ook zonnepanelen te verkrijgen in verschillende modellen en maten. Wij kunnen voor u een breed aanbod aan zonnepalen installeren. We bekijken dan welke installatietechniek het beste bij uw type dak en wensen past. Weet u niet zeker of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen? Dan kunnen we via Google Earth zien of het installeren van zonnepanelen bij u mogelijk is. Op deze pagina kunt u alles lezen over ons aanbod en werkzaamheden.

Welke zonnepanelen zijn er?

In principe zijn er twee verschillende soorten zonnepanelen, met ieder hun eigen voordeel. Deze soorten zijn polykristallijne zonnepanelen en  monokristallijne zonnepanelen. Omdat we begrijpen dat de keuze voor de beste zonnepanelen soms moeilijk kan zijn, lichten we de twee soorten hieronder voor u toe. 


- Polykristallijne zonnepanelen: deze panelen zijn vaak blauw van kleur en hebben een metalen rand. Doordat deze zonnepanelen een stuk goedkoper zijn dan kristallijne, worden ze vaker gebruikt voor grotere projecten, zoals bij grotere gebouwen.


- Monokristallijne zonnepanelen: deze zijn iets populairder dan de polykristallijne variant. Dit komt vooral door het feit dat deze panelen licht efficiënter kunnen omzetten in elektriciteit. Maar ook het oog wil wat: door hun strakke zwarte kleur, staan deze zonnepanelen erg stijlvol op uw dak. 

Zakelijk

Zonnepaneelsystemen

Bij het aansluiten van de zonnepanelen kunnen drie verschillende technieken worden gebruikt: parallel- of serieschakeling en een systeem zonder stringomvormer. Het koppelen van zonnepanelen aan een omvormer is belangrijk omdat de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen niet altijd geschikt is voor het elektriciteitsnetwerk. Dit is vooral het geval bij een dak met meerdere zonnepanelen, omdat deze dan te veel kilowatts zullen produceren. 


Bij de parallelschakeling worden zonnepanelen naast elkaar aangesloten met een optimizer, die op zijn beurt weer is aangesloten op een centrale omvormer. De plussen worden dan op elkaar geplaatst en de minnen komen op de minnen. Het voordeel van deze aansluiting is dat alle zonnepanelen voor zich werken en dus heeft schaduw enkel effect op het desbetreffende paneel. 


Bij een serieschakeling worden alle zonnepanelen gezamenlijk op één omvormer aangesloten. Dit heeft als nadeel dat, wanneer er schaduw op een van de panelen valt, álle panelen minder energie zullen produceren. Er is echter ook een voordeel van dit type aansluiting: het is een stuk goedkoper in aanschaf. 


Een systeem zonder stringomvormer werkt in grote lijnen hetzelfde als een parallel- of serieschakeling, maar maakt geen gebruik van een centrale omvormer. Hier worden alle zonnepanelen individueel voorzien van een eigen micro-omvormer. Dit heeft als voordeel dat er geen centrale omvormer is en ieder paneel dus op zichzelf werkt. Dit systeem is wel iets kostbaarder dan de twee andere systemen.

Belangrijk voor de werking van zonnepanelen

Een goede installatie van de zonnepanelen is belangrijk om het beste resultaat te krijgen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een goede positie tot de zon het beste rendement zal opleveren. Daarom is het aan te raden om uw zonnepanelen naar het zuiden te richten. Toch zullen panelen die naar het oosten of westen zijn gericht ook nog een goed resultaat opleveren, omdat de zonnepanelen niet in de volle zon hoeven te staan. Als u ervoor kiest om de panelen naar het noorden te richten, zal dit echter het minste resultaat opleveren.

Schaduwdekking

Schaduwdekking

Bij het installeren van de zonnepanelen moet u er op letten dat er geen vaste schaduw, van bijvoorbeeld een boom of schoorsteen, op uw zonnepanelen valt. Als dit wel het geval is, kan het voorkomen dat de zonnepanelen minder energie opwekken. Dit heeft te maken met het feit dat de panelen standaard in serieschakeling worden geïnstalleerd. In dit geval zullen alle panelen minder energie produceren als er één in de schaduw staat. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een parallelschakeling. Dan zal enkel de paneel die in de schaduw staat minder energie opleveren.

Energieproductie

Het is natuurlijk erg prettig als u zelf kunt bijhouden hoeveel energie u met uw installatie produceert. Daarom koppellen we de centrale omvormer van uw zonnepanelen aan het internet. De omvormer geeft dan meerdere malen per dag een update over de energieproductie. Deze kunt u met een app op uw smartphone of tablet bekijken. 

Onderconstructie

Om de zonnepanelen stevig op het dak te kunnen plaatsen, is een onderconstructie nodig. Deze kunt u op zowel platte als op schuine daken vinden. Op een schuin dak wordt een aluminium frame gebruikt waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Omdat de zonnepanelen op een plat dak in een hoek komen te staan, worden deze in een frame op het dak geplaatst. Er wordt dan gebruikgemaakt van betonnen stenen om te voorkomen dat de zonnepanelen wegwaaien. Daarbij is het mogelijk om uw dakpannen te laten vervangen door zonnepanelen. Dit systeem is te vergelijken met het plaatsen van een dakraam en wordt indaksysteem genoemd. 

Contacteer ons

Wilt u ook graag besparen op uw energiekosten of wilt u een gratis offerte aanvragen? Dan kunt u contact opnemen via 050 211 3681 of info@zonnepanelengarant.nl.

woonwijk huizen met zonnepanelen
Ik wil graag een vrijblijvende offerte

*Verplicht